Menu 0348 - 68 82 82
https://www.lamikon.nl/toelichting
 

Toelichting van de tool

Referentiewoning

 • Dit betreft een typisch Nederlandse rijtjeswoning inclusief berging.

 • In geval van  Lamikon SecondLife renovatie zal de woning worden voorzien van een nieuwe voordeur, een nieuwe achterdeur, zes nieuwe ramen met roosters en nieuw vast glas. Daarnaast worden de bestaande kozijnen zowel aan de binnen- als buitenzijde voorzien van een nieuw verfsysteem. Tenslotte worden de kwetsbare delen van bestaande kozijnen geconserveerd met behulp van het Woodstone bekledingssysteem.

 • De bergingsdeur en het bergingskozijn worden gerenoveerd en geschilderd.
 • De totale kozijnoppervlakte is 26,5 m2.
 • De gevelelementen zijn voorzien van lichte kleuren.
 • De achterzijde van de woning ligt op het zuiden.
 • De woning ligt niet in bergachtig- of kustgebied.
 • De woning heeft een klein dak overstek.
 • De kozijnen liggen in lijn met de gevel.

De vier oplossingen

Lamikon SecondLife

Het toepassen van het Lamikon SecondLife systeem zorgt ervoor dat het bestaande kozijn wordt opgewaardeerd met €275 per m2. Dit komt omdat er nieuwe ramen, nieuwe roosters, nieuwe deuren en nieuw glas worden toegepast. Daarnaast worden de bestaande kozijnen zowel aan de binnen- als buitenzijde voorzien van een nieuw verfsysteem. Tenslotte worden de kwetsbare delen van bestaande kozijnen geconserveerd met behulp van het Woodstone bekledingssysteem. Na 27 jaar kan dit nogmaals worden gedaan, waardoor de waarde van de kozijnen weer stijgt. Nadat twee maal het Lamikon SecondLife systeem is toegepast, is het kozijn aan vervanging toe. Dit is dus 54 jaar na de eerste toepassing van Lamikon SecondLife.

Traditioneel hardhout kozijn (excl. dorpel afdekkers)

Het traditionele hardhout kozijn vindt men in zeer veel bestaande woningen en wordt nog altijd in grote getale aangeboden op de Nederlandse markt. Doordat de verbindingen niet altijd optimaal zijn en omdat geen dorpel afdekkers worden toegepast, is dit geen optimaal product. Veelal wordt het kozijn onderhouden door te schilderen en met pasta’s de houtrot weg te werken. Dit is geen structurele onderhoudsbenadering. Het gevolg is, dat het kozijn na 50 jaar een minimale restwaarde heeft en relatief hoge onderhoudskosten. Net als bij Lamikon SecondLife en Lamikon LongLife, heeft het toepassen van nieuwe ramen, nieuwe deuren, nieuw glas en een nieuwe verflaag een positieve invloed op de boekwaarde van het kozijn.

Kunststof kozijn

Het kunststof kozijn in het rekenmodel is van Nederlandse makelaardij, met een VKG keurmerk.  Volgens VKG garanties moet het kunststof kozijn in de praktijk 2x per jaar gereinigd worden en moet het hang- en sluitwerk jaarlijks geolied worden. Omdat in de praktijk niet gebeurt, wordt de levensduur van een kunststof verkort. Uitgaande van 1x onderhoud in de 5 jaar, is de levensduur van een kunststof kozijn op maximaal 30 jaar gesteld. Daarbij wordt wel uitgegaan van de kwaliteit van de huidige generatie kunststof. Bij de oudere generaties bedraagt de levensduur ongeveer 20 jaar.

Lamikon LongLife kozijn

Dit kozijn is onder andere door de toepassing van gepatenteerde verbindingen, Woodstone dorpelafdekkers en Europees vuren het meest onderhoudsvriendelijke kozijn van Nederland. De levensduur is gesteld op 100 jaar. Dit is realistisch. De naaldhouten kozijnen in monumentale panden gaan namelijk al honderden jaren mee. Lamikon is volgens dezelfde principes geproduceerd en bewijst zich al sinds eind jaren ’80.

Onderhoud en afschrijving

Alle onderhoudsgetallen en afschrijvingen zijn gebaseerd op praktijkgetallen van 15 referentieprojecten.  

Alle afschrijvingen zijn lineair.

Voor het model zijn de volgende aannames gedaan:

 • de gebouwbezitter eist kozijnen die geluids-, vocht- , inbraak- en tochtwerend zijn.
 • de gebouwbezitter hecht waarde aan esthetiek en een prettige uitstraling van het gebouw, waaronder de gevelelementen.
 • Beide aannames zijn van invloed op de onderhoudsmomenten en hoogtes van afschrijvingen die toegepast zijn in het rekenmodel.